Top, nu heb ik mijn ability scores bepaalt maar wat moet ik hier nu eigenlijk mee?

Je hebt samen met je DM de ability scores gerold of gekozen, je hebt ze toebedeeld aan de abilities die bij jouw character passen, en nu?….

Zoals je weet duiden de ability scores aan hoe goed je ergens in bent, maar de ruwe scores zijn niet handzaam genoeg om iets mee te kunnen tijdens het spel.

Hier zijn komen de modifiers om de hoek kijken. Afhankelijk van de hoogte van een ability score wordt er een modifier aan gekoppeld, deze modifier tel je vervolgens boven op de rol van je dobbelsteen op om te bepalen hoe hoog het uit eindelijke getal van je rol uitkomt.

De modifier

De modifier is een bonus op, of een vermindering van, de rol met de dobbelsteen. De hoogte van de modifier kan bepalend zijn of een check succesvol is ja of nee. (zie het getal in het rondje onder de score)

Je wilt bijvoorbeeld van het ene dak naar het andere dak springen. De dungeon master vraagt je om een “athletics check” te doen: Je rolt je D20 en telt hier het getal naast athletics bij op.omdat je een score van 12 hebt op je Strength ability score,en je niet “proficient” bent met deze skill check (te zien omdat het bolletje naast de 1 leeg is), is je modifier +1. Op de D20 rol je een 14, tel hier de +1 bij op voor een totaal van 15 op je rol. Dit getal geef je door aan de DM om te bepalen of je sprong een succes is.

Geen idee wat proficiency betekent? lees het hierhttps://craftygoblin.nl/proficiency-uitgelegd/

Hoe bepaal je de score van je modifier?

Het makkelijkste is om onderstaande tabel te gebruiken, maar deze heb je natuurlijk niet altijd bij de hand, daarom is het ook wel handig om te weten hoe je dit heel gemakkelijk uit je hoofd kunt berekenen, deze simpele berekening vind je onder de tabel

Om de modifier snel te kunnen berekenen zonder dat je tabel moet opzoeken is hier een handig weetje:

Neem de ability score, doe deze min 10, deel dit getal door twee en rond af naar beneden.

(12-10=2, 2/2=1)

We hopen dat je hier iets aan hebt gehad, mocht je na het lezen nog vragen hebben over de modifiers, stuur ons dan een berichtje. Deze pagina’s zijn bedoelt om anderen te helpen, en we blijven deze graag uitbreiden of aanpassen om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen.

Voor meer hulp pagina’s kijk boven in het menu onder het “starten met DnD” tabblad. staat er niet tussen waar jij naar opzoek bent? Stuur ons dan vooral een berichtje, dan gaan we kijken hoe we toch kunnen helpen!

of kijk op deze link voor het Nederlandstalige DnDutch kanaal waarin veel uitleg wordt gegeven: https://www.youtube.com/dndutch

of op deze link voor het Engelstalige Handbooker helper van Mathew Mercer: https://www.youtube.com/handbookerhelper